• Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle

Haywards Yard SE4

London 2016

Eight new detached houses, comprising three and four bedroom houses on the site of a former stone mason’s yard, adjacent a railway line. The design concept evolved from a need to minimise the noise intrusion from the trains, reduce overlooking to the neighbouring properties and maximise the amount of natural daylight to the houses and amenity spaces.  An L shaped house plan resulted, with a smaller proportion of the accommodation facing the railway line whilst maximising the amount of south and west light entering the houses and shielding the rear amenity space from the noise of the railway. The forms of the scheme reflect the Victorian houses on the other side of the railway line with their steeply pitched roofs and yellow brickwork. A subtle palette of darker and lighter bricks was chosen to blend with the surroundings.